Olejek bergamotowy do herbaty – właściwości zdrowotne

oolong green tea in a teapot and bowl.
Olejek bergamotowy do herbaty to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jakich? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego warto go stosować! Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak pozyskuje się olejek z bergamotki?
  • Jakie jest działanie olejku bergamotowego?
  • Jakie właściwości zdrowotne ma olejek bergamotowy do herbaty?
  • Gdzie można zakupić olejek bergamotowy do herbaty?
Jesteś fanem herbaty? Koniecznie poznaj również nasze przepisy z herbatą

Jak pozyskuje się olejek z bergamotki?

Bergamotka to rzadka odmiana pomarańczy, która swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu miastu Bergamo. Uznaje się je za ojczyznę bergamotki, choć oryginalnie wywodzi się ona z Indii. To jednak w południowych Włoszech znajdują się jedne z najstarszych i największych upraw tej pomarańczy. Plantacje bergamotki można znaleźć również w innych regionach basenu Morza Śródziemnego, Indiach, a nawet i Ameryce Południowej. Bergamotka cechuje się niedużymi, zielono-żółtymi owocami o kwaśno-gorzki smaku. Z tego również względu nie są one stosowane, np. do produkcji soków. Dzięki niesamowitemu aromatowi od wieków stosuje się je do produkcji perfum oraz kosmetyków. Olejek bergamotowy – pozyskiwanie Olejek bergamotowy powstaje z zewnętrznej części skórki pomarańczy. Biorąc więc pod uwagę, że dorosłe drzewo tego gatunku wydaje od 350 do maksymalnie 800 owoców – z 1 drzewa można wyprodukować ok. 0,5-1 kg olejku bergamotowego. Można do tego wykorzystać również to, co zostaje po wytłoczeniu owocu, aczkolwiek będzie to produkt gorszej jakości. Z kolei do wytłaczania olejku stosuje się maszyny zbudowane z tarcz. Wyposażone w kolce i ostrza miażdżą one skórkę na miazgę, którą należy odsączyć, a następnie poddać destylacji z parą wodną. I tak oto powstaje olejek z bergamotki określany jako spożywczy, który ma nieco żółtą lub brązową barwę.  concept of hot drink with buckwheat tea, close up

Olejek bergamotowy – działanie oraz przeciwskazania do spożywania olejku bergamotowego

Ze względu na swój niezwykły, intensywny aromat, olejek bergamotowy wykorzystuje się m.in. w kosmetykach, aromaterapii, chemii gospodarczej, a także i do produkcji herbaty, np. Earl Grey. To jednak jeszcze nie wszystko. Olejek z bergamotki wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu używa się go również w przemyśle farmakologicznym. Używa się go m.in. do produkcji preparatów do:
  • Leczenia stanów zapalnych skóry;
  • Łagodzenia chorób skórnych takich jak: trądzik, opryszczka oraz nadmierna produkcja sebum;
  • Leczenia łuszczycy oraz liszajów;
  • Przeznaczonych do dezynfekcji ran;
  • Pielęgnacji cery tłustej.
Stosując olejek bergamotowy, należy jednak pamiętać o tym, by nie używać go przed wyjściem na słońce oraz korzystaniem z solarium. Produkt ten posiada właściwości antyseptyczne, dlatego też należy unikać kontaktu z UV. Co więcej, olejek z bergamotki można także zażywać doustnie, lub dodać go do napoju na ciepło, np. herbaty London Fog. Spożywany w ten sposób regularnie, wzmocni odporność oraz pomoże w walce z przeziębieniem lub grypą. Ze względu na swój wyrazisty zapach, olejek bergamotowy od wieków wykorzystywany jest przy aromaterapii. Jego woń pomaga łagodzić napięcie nerwowe, które jest wywołane stresem i zmęczeniem. Okazuje się jednak, że oprócz pięknego zapachu posiada on również silne właściwości antybakteryjne. Z tego również względu stosuje się go do pielęgnacji skóry, a nawet i do produkcji dezodorantów. Ponadto silna woń olejku odstrasza również owady, dlatego też można go wykorzystywać np. przeciw komarom. Warto również wspomnieć o tym, że olejek z bergamotki wykorzystuje się też w trakcie leczenia wielu dolegliwości układu trawiennego. Poprawia on bowiem trawienie, łagodzi kolki, redukuje wzdęcia, zapobiega nudnościom oraz pomaga w leczeniu infekcji jelitowych. Olejek bergamotowy – skład Wszystkie te prozdrowotne właściwości, produkt ten zawdzięcza swojemu składowi. Oprócz substancji lotnych, które stanowią aż 93-96% produktu, w olejku znajduje się również:
Limonen 40%
Linalol 8%
Octan linalolu 28%
Ponadto może on również zawierać furanokumaryny. Dokładny skład olejku jest jednak uzależniony od miejsca pochodzenia owoców.

Olejek bergamotowy – przeciwwskazania

Pomimo wielu zalet, olejek z bergamotki posiada również kilka istotnych wad. Może on podrażniać skórę, w związku z czym odradza się jego stosowania przed wyjściem na słońce. Stosując go na skórę, należy pamiętać natomiast o tym, by go rozcieńczać. Olejek z bergamotki w czystej postaci może wywołać:
  • podrażnienie skóry, 
  • zaczerwienienie, 
  • uczycie pieczenia, 
  • pokrzywkę, 
  • w skrajnych przypadkach ból.
Dlatego też przed użyciem zaleca się go wymieszać np. z olejem jadalnym lub kremem. Używania olejku z bergamotki odradza się kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Nie powinno się go również podawać dzieciom. Stosowania olejku odradza się też osobom przyjmującym leki takie jak cyprofloksacyna oraz niektóre antybiotyki. Produkt ten może bowiem zniwelować działanie leków. Dlatego przed rozpoczęciem stosowania warto sprawdzić interakcje olejku bergamotowego z innymi lekami. oolong green tea in a teapot and bowl.

Olejek bergamotowy do herbaty i jego właściwości zdrowotne

właściwościach zdrowotnych herbaty pisaliśmy już wielokrotnie. Napój ten zawiera wiele cennych substancji, w tym flawonoidy, alkaloidy oraz garbniki, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu herbata działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz spowalnia procesy starzenia się komórek. Napar z liści krzewu herbacianego skutecznie obniża poziom szkodliwego cholesterolu, a tym samym chroni naczynia krwionośne przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych.  Takie prozdrowotne działanie wykazuje również jedna z najbardziej znanych herbat świata – Earl Grey, do której produkcji wykorzystuje się olejek z bergamotki. Wbrew pozorom produkt ten nie tylko służy do aromatyzowania herbaty, ale i skutecznie zwiększa jej walory smakowe oraz prozdrowotne. Dzięki niemu zaparzony napój ma świeży, orzeźwiający i delikatnie cytrusowo-kwiatowy aromat. Olejek bergamotowy wzmacnia działanie Earl Grey’a. Co więcej, dodatek ten sprawia, że napar zaczyna wzmacniać odporność oraz stymuluje procesy trawienne. Ponieważ bergamotka wpływa również korzystnie na pracę mózgu, herbatka poprawia koncentrację i samopoczucie. To jednak jeszcze nie koniec zalet picia herbaty z olejkiem bergamotowym – i to nie tylko Earl Grey. Specyfik ten można dodać do każdej innej herbaty. Dzięki temu, że olejek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, herbatka z jego dodatkiem pomoże w złagodzeniu zmian skórnych wywołanych trądzikiem. Z kolei ze względu na właściwości przeciwbólowe – wywar ten może łagodzić dolegliwości związane z menstruacją oraz bólami różnego pochodzenia. Ponadto poprawia krążenie oraz działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Bergamotka w herbacie pobudza trawienie oraz działa moczopędnie, dzięki czemu sprzyja ona regulacji procesów metabolicznych oraz detoksykacji organizmu. Zawarte w niej związki zwiększają również tempo wydzielania soków trawiennych, co zapobiega zaparciom, wzdęciom itd. Na końcu warto również wspomnieć o tym, że olejek z bergamotki wpływa korzystnie na ukrwienie jelit i nerek.

Gdzie można zakupić olejek bergamotowy do herbaty?

Wszystkie powyżej opisane walory smakowe i prozdrowotne zachęcają do nabycie oleju z bergamotowego. W dobrej jakości można go kupić w sklepie zielarskim oraz szeroko wyposażonych aptekach – zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych. Cena olejku z bergamotki sięga ok. 50 zł za 100 ml.    
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ciasteczka do herbatki

prosimy o zapoznanie się z treścią i wyrażenie zgody:

Zgadzam się na przechowywanie w moim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach analizy moich zachowań w niniejszym Serwisie moich danych osobowych, zapisywanych w tych plikach, pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania z Serwisu przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku-Białej przy ul. Legionów 26/28 oraz jego Zaufanych partnerów. Więcej informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych znajdą Państwo w naszej Polityce Prywatności. Naciśniecie przycisku „Chcę korzystać z serwisu i wyrażam zgodę” lub [x] w tym oknie informacyjnym, oznacza zgodę. Zgoda na przetwarzanie danych w ww. celu może być w każdej chwili cofnięta poprzez link umieszczony w Polityce Prywatności.