Bergamotka

Ta odmiana pomarańczy znana jest głównie z tego, że wytwarza się z niej olejek bergamotowy stosowany między innymi w produkcji herbaty Earl Grey. Wykorzystywana jest również w produkcji kosmetyków i aromaterapii.  Bergamotka to niewielkie drzewo lub krzew o wysokości do 5 m. Sądzi się, że pochodzi z Indii. Uprawiana jest głównie we Włoszech – w Kalabrii. Owoce bergamotki to okrągławe jagody o gorzkim smaku i długości 6-8 cm. Mają gładką, żółtawozielonkawą skórę i pachnący, kwaśny miąższ. Właśnie ze skórki owoców bergamotki wytwarza się olejek bergamotowy. Stosowany jest on do aromatyzowania herbaty Earl Grey, oraz w produkcji perfum i w lecznictwie – przy problemach układu trawiennego. Kąpiel lub masaż z dodatkiem preparatów z bergamotką uspokaja i działa antydepresyjne, doskonale łagodzi bóle mięśniowe po wysiłku fizycznym. Ma również pozytywny wpływ na skórę – wygładza ją, nawilża i tonizuje, jednocześnie oczyszczając i pobudzając do regeneracji. Cytrusowy zapach orzeźwia i przynosi ulgę w przeziębieniu, kaszlu i grypie, oczyszcza bowiem powietrze i ma działanie przeciwwirusowe.
Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 2.9]

Ciasteczka do herbatki

prosimy o zapoznanie się z treścią i wyrażenie zgody:

Zgadzam się na przechowywanie w moim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach analizy moich zachowań w niniejszym Serwisie moich danych osobowych, zapisywanych w tych plikach, pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania z Serwisu przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku-Białej przy ul. Legionów 26/28 oraz jego Zaufanych partnerów. Więcej informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych znajdą Państwo w naszej Polityce Prywatności. Naciśniecie przycisku „Chcę korzystać z serwisu i wyrażam zgodę” lub [x] w tym oknie informacyjnym, oznacza zgodę. Zgoda na przetwarzanie danych w ww. celu może być w każdej chwili cofnięta poprzez link umieszczony w Polityce Prywatności.